Vossius Appartement
"The persistence of memory"

De kunst van het weglaten. Met een minimale ingreep is in dit appartement aan het Vondelpark een doorbraak gemaakt met sculpturale kwaliteit. Als in een schilderij van Dali vervormt de elipsvormige doorkijk naar de keuken als je om de gebogen wand door de woonkamer loopt.

De opgave was een verbinding te maken tussen de keuken en de woonkamer, om zo ook vanuit de keuken zicht te hebben op de levendigheid in het Vondelpark. Tegelijkertijd wilde de opdrachtgevers de rugdekking die de wand in de woonkamer bood juist behouden.

Het resultaat is een ellipsvormig gat in de gebogen tussenwand. De vorm sluit aan op de bestaande ellipsvormige lichtkoof in het plafond en op de gebogen wanden en getoogde deuren en ramen. Door de zaagsneden parallel te laten lopen met de rechte projectie van de ellips, gaat de neggenkant in breedte verlopen en golven wanneer je vanuit verschillende kanten ernaar kijkt. De doorkijk is een kunstobject geworden.

Tegelijkertijd is met een aantal simpele ingrepen de bestaande keuken gerenoveerd. De opstelling van de kasten is iets aangepast. De hergebruikte, opnieuw gespoten deuren zijn voorzien van nieuwe grepen. En er is een nieuwe afzuigkap geïnstalleerd in de vorm van een lampenkap. De moderne keuken oogt nu als nieuw.

projecttitel:
adres:
opdrachtgever:
ontwerp en onderzoek:
uitvoering:
fotografie:
Vossius appartement "The persistence of Memory"
Vossiusstraat Amsterdam [NL]
particulier
2015
maart - april 2016
Luuk Kramer | Équipe

© 2020 by Équipe

Pedro de Medinalaan 7

1086 XK Amsterdam [NL]

T +31 06 24142353

Equipe