top of page
Équipe [ekip] <Fr. :

1 groupe de personnes qui agissent ensemble – team, ploeg  “travailler en équipe” – in teamverband werken

2 groupe de sportifs, “une équipe d'aviron” – team, ploeg

Bouwen als topsport

Een integrale, multi-disciplinaire benadering is voor ons vanzelfsprekend. We zien het als topsport: een goede atleet komt vooral met de juiste mensen om zich heen tot de allerbeste prestatie. Vanuit die sportieve blik stellen wij als architect per project het optimale team samen. Dat team presteert het best door elkaars kwaliteiten in te zetten. Zo krijgt vernieuwing een kans in het dynamische en vaak complexe proces van architectuur en stedenbouw. Met Équipe als sturende kracht en de ontwerpvraag van de opdrachtgever als middelpunt.

Co-makers

Om duurzame projecten te realiseren en innovaties in de bouw te stimuleren is echt sámen-werken een voorwaarde. We werken daarom met een 3D tekenprogramma in BIM en graag in de Bouwteam+ gedachte. Dit is een innovatieve samenwerkingsvorm van ontwerpende en bouwende partijen. De bouwkolom verandert naar een horizontaal proces en de aanbesteding wordt in tweeën geknipt. Doel is om een klimaat te scheppen waarin alle partijen worden uitgedaagd. Om alle betrokkenen te laten zien dat een project veel meer kan bieden dan alleen omzet. Dat je een voorsprong kan opbouwen door kennis- en productontwikkeling en dat je tegelijkertijd ook bij kan dragen aan de (r)evolutie naar een betere wereld. Het Bouwteam+ won voor deze aanpak in 2011 de Social Innovation Award, toegekend door de Gemeente Tilburg, de Universiteit van Tilburg en Midpoint Brabant.

"Huib en Daniëlle zijn experts met een fijn gevoel voor overleg,
niet alleen met ons maar ook met de aannemer, installateur en overige vaklieden."

Theo en Inge de Bruin, opdrachtgevers

Kennisdeling

Kennisdeling komt innovatie ten goede. Daarom geeft Équipe lezingen over duurzaam bouwen en zit op verzoek van de Branchevereniging Nederlandse Architecten BNA in verschillende commissies en klankbordgroepen, waaronder die van de "Toolkit bouwen aan een duurzaam binnenklimaat". Tussen 2013 en 2016 was Équipe een van de koplopers in het kennisnetwerk Groene Gezonde Ziekenhuizen (IVN, VU Amsterdam, RU Groningen ea.).

Huib van Zeijl was ontwerpdocent aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, heeft meegewerkt aan projecten en afstudeeronderzoeken aan verschillende universiteiten en treedt met regelmaat aan als jurylid voor prijsvragen en als expert duurzame architectuur.

Daniëlle Segers was ook ontwerpdocent en gaf lezingen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, is senior adviseur openbare ruimte voor de Gemeente Amsterdam en is in 2017 als architect-lid toegetreden tot het College van Toezicht van De BNA. Daarnaast schrijven Segers en van Zeijl columns in dag- en vakbladen.

IMG_1020.jpg
IMG_5101zw.jpg
29354355_1563131307089610_59566441986435

Inspiratie, co-creactie en visualisatie

Iedere opdrachtgever, adviseur en vakman is uniek en brengt ervaring en kennis mee. Een open samenwerking en kruisbestuiving is een voorwaarde voor innovatie en een betere wereld. Zo werken we regelmatig samen met opdrachtgevers in ontwerpteams en workshops en geven we ruimte aan leveranciers voor vernieuwing.

Met onze eigen aanpak halen we vaak op een verrassende, creatieve manier input op. Zo sloegen we 1000 piketten samen met de buurt, bestuurders en voorbijgangers. We maakten een maquette met kinetisch zand, waarin mensen hun eigen fantasie konden bouwen. En we maakten meerdere keren gebruik van een op maat gemaakt memory-spel. Hierbij laten we personeel uit alle lagen van een organisatie deelnemen. Door kaartjes te leggen – waarbij we ook gebruik maken van andere disciplines, kunstvormen, humor, de natuur en maatschappelijke tendensen - worden de kansen en bedreigingen van een locatie op een interactieve manier met elkaar in beeld gebracht. Zo wordt het project op een actieve en inspirerende manier gestart.

Daarna maken we concepten en ontwerpen vanaf de eerste schetsfase inzichtelijk in beeld en 3D. Zo kan iedereen meepraten en bijdragen aan het optimaliseren van het eindresultaat. Op naar de ultieme beleving van een geslaagd project.

07 Rene de Wit 2012081677.jpg
bottom of page