top of page
BRKL1140.JPG

Villa B

Een elegante verbouwing

Een uitbreiding die nauwelijks extra vierkante meters biedt maar wel heel veel extra ruimtebeleving daar gaat het bij deze verbouwing over.

De landelijke villa uit de jaren 70 had als belangrijk nadeel dat de raampartijen op de begane grond heel laag waren. Het leek bij de eerste bezichtiging zelfs alsof de -weliswaar boomlange- opdrachtgever een beetje moest bukken voordat hij naar buiten kon kijken.
Door een verbouwing in het verleden was de woonkamer en eetkeuken al behoorlijk ruim.  De uitbreiding was dus niet nodig voor de vierkante meters. Toch leek de keuken voor dit kaliber woning best klein, voelde de tussenruimte tussen de woon- en eetkamer onbestemd aan en was er veel ruis in het beeld: zichtbare constructies in het plafond, verschillende deuren en meerdere verspring
ingen in de achtergevel.

De opdrachtgevers wilden ook vanuit binnen voortaan optimaal van hun tuin kunnen genieten. Dus trokken we de achtergevel in één lijn gelijk en werd deze over de gehele lengte voorzien van verdiepingshoge, ranke aluminium puien. Door ook de radiatoren weg te halen en de raampartij te voorzien van een strak gedetailleerd overstek ligt de nadruk voortaan op de verbinding met buiten met licht en uitzicht.

Ook het interieur werd opgeschoond en de nadruk gelegd op een paar architectonische elementen. De achterwand van de keuken loopt voortaan in één vlak en materiaal door. Het eiland in lichtblauw en marmer staat hier los voor. Uitdaging was om  de constructie daarin elegant op te nemen. Daarom werden de kolommen voorzien van een ronding die meegaat in het plafond. Ook de dragende muur en de kasten werden in een roomdivider weggewerkt met ook hier weer rondingen, die ervoor zorgen dat de woon- en eetkamer ruimtelijk voortaan een geheel zijn.

Tot slot heeft de woning ook aan de straatzijde een kleine metamorfose ondergaan. De vraag was ook hier meer eenheid te maken in een eigentijdser beeld. Daarnaast wilde de opdrachtgevers graag privacy en veiligheid. Door de entree en de tweede toegang via de bijkeuken met verticale lichtgrijze latten te bedekken, wordt de gehele voorgevel inclusief de tuinmuren bij elkaar getrokken.

21_daglicht.png
DAGLICHT
31_addition.png
UITBOUW
32_interieur-02.png
INTERIEUR
17_lucht warmte.png
LUCHTWARMTE
19_warmte terugwinning.png
WTW
27_bouwteam +.png
BOUWTEAM +
03_warm gewalst staal.png
STAAL
projecttitel:
adres:
opdrachtgever:

ontwerp en onderzoek:
uitvoering:

constructeur:
interieurbouw:
aannemer:
fotografie:
Villa B Een elegante verbouwing
Berkel-Enschot [NL]
particulier

feb 2021 - juli 2022
sept 2022 - dec 2022

Ingenieursbureau J.J. Udding
Promaat
Bouwbedrijf Gebr. van Spaandonk
Tim Van de Velde

“The details are not the details. They make the design.”

Charles Eames

VBBB-floorplan-gif.gif
VBBB_achtergevel-before-and-after.gif