top of page
150624_final plana.jpg

Rueckerttuin

landschappelijk ontwerp voortuin Twee Steden Ziekenhuis

Het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is volop in beweging. Interne verbouwingen en externe nieuwbouw hebben beeldbepalende veranderingen aan het ziekenhuis toegevoegd. Vooral aan de zuidkant, aan de Rueckertbaan, liggen kansen. De bestaande inrichting is ontoegankelijk door uitgestrekte beukenhagen en versleten door de vele bouwactiviteiten. Hier is de wens een beeldbepalende en goed bruikbare, groene ruimte te maken.


Samen met het Groenteam+, dat bestaat uit het team van Van Helvoirt en Équipe aangevuld met artsen en verplegend personeel, zijn 3 concepten bedacht voor de 400 meter lange voortuin: de verborgen tuin, de polituinen en het zorgpark. Die laatste, publieke tuin heeft als basis gediend voor de nadere uitwerking van het ontwerp. Hierbij wordt het gebied verdeeld in 3 zones.


Het stadspark sluit direct aan op het openbare fietspad aan de Rueckertbaan. De fietser kan hier even via een glooiend pad de tuin in, omgeven door bloeiende vaste planten en gras met bollen onder de bestaande grote bomen. Het fietspad begrenst ook de TweeStedentuin. Hier kunnen door patiënten en bezoekers korte ommetjes of een langere wandeling worden gemaakt. Er zijn lange zichtlijnen, maar ook intieme plekken met zitplekken georiënteerd zowel op zon als op schaduw en met uitzicht naar bijvoorbeeld het kunstwerk op de gevel.


Een bijzondere uitwerking in dit plan zijn de specialisme tuinen. Ze worden ingericht met specifieke kennis van de afzonderlijke klinieken oncologie, psychiatrie en geriatrie. Deze tuinen bieden privacy en beschutting. Binnen de stevige omranding van hagen worden ze ingericht als kijktuin, beweegtuin of om zelf te tuinieren en leveren zo een toegevoegde waarde bij de behandeling van patiënten.

TSZH-analyse150312_Part1-ii.jpg
natuur_Artboard 14.png
NATUUR
26_healing environment.png
HEALING
25_groendak.png
GROENDAK
28_ontwerpspel.png
ONTWERPSPEL
29_participatieproces.png
PARTICIPATIE
projecttitel:
Rueckerttuin
Masterplan gezonde buitenruimtes ziekenhuis
adres:
opdrachtgever:
stedenbouwkundige en landschapsontwerp:
projectontwerp:
team:
functie:
ontwerp:
Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg
Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis
Équipe i.s.m. Studio van Helvoirt
Daniëlle Segers, Jasperina Venema
Huib van Zeijl, Ytse Jousma, Joppe van der Horst
Zorg
2015
2. DE POLI TUINEN
1. DE VERBORGEN TUIN
3. HET ZORGPARK
TSZH-SWOTprint_Part1%20met-01_edited.png
bottom of page