Proyecto Roble

Eco-max kantoor in Brabants landschap

‘Proyecto Roble’ is een rood gebouw met een groen verhaal. Bij deze uitbreiding voor Van Helvoirt Groenprojecten staat bewust bouwen in alle facetten en op alle schaalniveaus hoog in het vaandel. Met een uniek groendak dat is ingericht als helofytenfilter, klimmers als zonwering en een vijver voor daglichtreflectie. Het gebouw is ontworpen volgens de principes van Cradle to Cradle en in alles gericht op Feel Good en Samen Werken. Ook het maatwerk interieur is volgens dezelfde uitgangspunten ontworpen.

Vanuit de overtuiging dat een andere vorm van samenwerking een voorwaarde is om duurzame projecten te realiseren en innovaties in de bouw te stimuleren, is hier een innovatieve samenwerkingsvorm van ontwerpende en bouwende partijen opgetuigd; het Bouwteam+. Hierin kantelt het bouwen naar een horizontaal proces en wordt de aanbesteding in tweeën geknipt. Het doel daarbij is om een klimaat te scheppen waarin partijen worden uitgedaagd. Om bij deelbeslissingen naast de LCA ook architectuurbeeld, prijs, maakbaarheid en andere aspecten mee te wegen is de tool van beslisdocumenten ontwikkeld. Het helofytenfilter vormgeven in een schuin groendak is een concreet resultaat van deze aanpak en een wereldprimeur.

BIOBASED
CLT
P.V. PANELEN
LUCHTWARMTE
LEEMKACHEL
BOUWTEAM +
DAGLICHT
REFLECTIE
GRIJS WATER
GROEN DAK
HEALING
HERGEBRUIK
projecttitel:
adres:
opdrachtgever:

ontwerp en onderzoek:
uitvoering:
netto vloeroppervlakte:
adviseur constructies:
adviseur duurzaamheid:
kostencalculaties:
tuinontwerp:
Bouwteam+:
 

fotografie:
prijzen:

Proyecto Roble - Eco-max kantoor in Brabants landschap

Oisterwijksebaan 8A Tilburg [NL]

Van Helvoirt Pensioen BV

2006 - 2011
2011 - 2012
650m

Pieters Bouwtechniek

DGMR

Vitruvius Consultancy

Studio Van Helvoirt

De Zeven Deugden, Roger Michels bv, GLC Houtconstructies, Reytec, Klostermann Nederland BV, Van Delft Groep, ECOFYT helofytenfilters, Promaat, My Modern, Van Helvoirt Groenprojecten BV

René de Wit, Équipe

winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2013, regio Zuid

winnaar ARC12 Architectuur  2012

winnaar Best Verzorgde Boek 2014

winnaar Social Innovation Award 2011

shortlist WAN Sustainable Building of the Year [UK] 2013

nominatie Houtprijs 2014 

nominatie Archmarathon Awards Milano [IT] 2014 

eervolle vermelding Green Building Award 2012

finalist ISSO Award 2014

2

"...De houtconstructie is van een Japanse elegantie..."

Uit: juryverslag BNA Gebouw van het Jaar 2013 regio Zuid

Proyecto Roble - De ervaring van een droom

Van Helvoirt Pensioen BV

2014

Yurr Rozenberg

Annie van Helvoirt van der Steen, Bert van Helvoirt, Huib van Zeijl, Daniëlle Segers, Wim van Dijk en René de Wit; met interviews door Hans Ibelings

9789462283428

Het nieuwe kantoorgebouw geeft zijn precieze ligging niet zo maar prijs. De bezoeker rijdt binnen over een uitgestrekt parkeerterrein dat geflankeerd wordt door bedrijfs­gebouwen en loodsen, die in niets verschillen van andere gelijk­soortige gebouwen. ¶
Het kantoor zelf is niet direct te zien. Maar aan het verre uiteinde van het terrein staan twee eiken, beiden in een perk geplaatst, die iets lijken te verbergen, maar bij het naderen ook iets onthullen. Als je op de bomen af loopt schemert de dieprode kleur van een hoge lattenrij door, die het eigen­lijke gebouw als een jaloezie omhult. Schuin dichterbij komend lijken de latten verder uiteen te wijken alsof zij langzaam open getrokken worden tot je voor de ingang staat en zij een vrij­­staande gevel blijken te vormen. De bovenkanten van de hoge latten­gevel volgen de daklijn van het daar achter liggend, vrijwel geheel glazen kantoorgebouw. In de lattengevel worden uitgespaarde houten poorten zichtbaar die onwrikbaar lijken te zweven en die permanent open staan. Erachter is een tussenruimte die alleen voorportaal genoemd kan worden en die noch gebouw noch ingang is. Het is een overgangs­gebied. Je bent er niet buiten en niet binnen. Wel is het er droog en sta je beschut. Bijna onwillekeurig blijf je staan om even rond te kijken. Nu kijk je door de jaloezieën weer naar buiten. Opeens wordt dat deels door het hout afgeschermde beeld spannend als de openingsscène van een film. ¶
Moderne gebouwen hebben geen voorportalen. Die, wat plecht­statige naam is voorbehouden aan klassieke gebouwen zoals kerken, musea, parlementsgebouwen of rechtbanken. Moderne gebouwen hebben hooguit een hal met een schuif- of draaideur. ¶
Voordat je op deze plek goed en wel bent aangekomen blijkt er iets ongewoons aan de hand te zijn. Nog voor je binnen bent in een gebouw dat bijna verborgen is, zoek je al naar andere namen voor wat je al naderend ziet. Geen voor-gevel, maar een gelaagd overgangs­gebied, geen deuren maar poorten. Geen hal maar een voorportaal. ¶
Achter het voorportaal wordt het lichter. In ieder mij bekend gebouw kom je binnen in een interieur waar het donkerder is dan buiten. Hier is ook die wet­­­­matig­­­heid doorbroken. Het is er donkerder dan binnen. Licht spoelt in omgekeerde richting naar buiten. Ik voel me als een nacht­vlinder aangetrokken door dit licht dat lijkt te bewegen. ¶
Het beweegt ook. Achter een meters­­hoge glaswand die over de volle lengte van de 34 meter lange zijgevel doorloopt, ligt een even lange vijver. Het licht weerkaatst via het water­oppervlak naar het plafond dat schuin naar de vijver gericht staat. Je ziet het water als geprojecteerd golven en trillen. Het plafond is lichtgrijs, maar neemt de kleur van het water over. Afhankelijk van het jaargetijde en het weer wordt het plafond blauwwit, blauwgrijs, of donkergrijs. De kleur van de dag, die met ieder seizoen en tijdens ieder uur van de dag verandert, kleurt het gebouw mee in beurtelings koele of warme pasteltinten. Van rood tot blauw, van hard tot zacht. In dit gebouw ervaar je geen buiten of binnen. Dit gebouw is buiten en binnen tegelijk. ¶
Uit: essay “De ervaring van een droom” door René de Wit
titel:
uitgever:
jaar:
boekontwerp:
Boekteam+:
ISBN:
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Email Icon-Grey_
  • Mobile Icon-Grey
  • Grey Google Places Icon
  • Grey Facebook Icon

equipeamsterdam.nl  ©  2019 by Équipe