Screen Shot 2020-11-02 at 10.28.06.png

Grote Lijster

verbouwing “sociowoningen” naar zorgwoningen

De opgave is om van twee bestaande gebouwen een samenhangend, comfortabel wooncomplex te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij gaan daar zelfstandig wonen, ook als ze wat begeleiding nodig hebben. De bestaande “sociowoningen” zijn pas 16 jaar oud, maar voldoen absoluut niet meer aan de huidige woonwensen. Ze zijn ondergebracht in een onhandig, amorf blok van 3 woonlagen. Het heeft kleine ramen, gedeelde badkamers en geen buitenruimtes. Daarnaast staat een kantoorgebouw van 2 verdiepingen met leslokalen ertegenaan. Om die twee samen te smeden moet drastisch verbouwd worden.

 

De interne structuur van het woongebouw wordt gereorganiseerd, zodat er woongroepen ontstaan met een gemeenschappelijke woonkeuken. In de open ruimtes tussen de bestaande bouwdelen worden op de verdiepingen extra appartementen gerealiseerd, verbonden door een nieuwe, geklimatiseerde galerij met trappenhuis en lift. Een centraal gelegen overlegruimte op de begane grond kijkt uit op de eigen, beschutte entree en heeft tegelijk zicht op de ingang van het ertegenover gelegen bouwblok. Deze twee entrees zijn door een luifel met elkaar verbonden. Ook het voormalige kantoorgebouw wordt intern gewijzigd en de onderbouw wordt opgetopt met één verdieping. Zo worden vijf extra appartementen ingepast die samen een groepsruimte delen en ook hier verbonden zijn met een centrale gang en trappenhuis.

 

De bestaande gebouwen hebben metselwerk gevels en ogen gedateerd. Ze worden ingepakt met buitengevelisolatie om aan de huidige energienorm (BENG) te voldoen. Van die nood wordt een deugd gemaakt door de uitstraling te moderniseren. Op de begane grond verbindt een houten gevel met het doorlopende staalprofiel van de luifel de twee gebouwen rondom met elkaar. Het hout vormt de warme schakel naar de royale tuin, waarin gewandeld en gespeeld kan worden. De verdiepingen boven het staalprofiel zijn als tegenhanger strak gestuukt en licht van kleur. Alle ramen worden zoveel mogelijk aangebracht in de bestaande openingen. Sommigen worden uitgezaagd tot de vloer, zodat balkons bereikbaar worden die als houten doosjes aan de gevels hangen. Ze geven de bewoners de zo gewaardeerde privé buitenruimte.

VERNIEUWBOUW
METALFRAME
HEALING
P.V. PANELEN
WTW
projecttitel:
opdrachtgever:
oorspronkelijk bouwjaar:
ontwerp:
functie:
bruto vloeroppervlak:
ontwerpteam Équipe:
bouwmanagement:
adviseur constructies:
adviseur installaties:
kostencalculaties:
Grote Lijster
verbouwing “sociowoningen” naar zorgwoningen
zorginstelling
1994
2018-2020
zorg
2275 m
2
Huib van Zeijl, Daniëlle Segers, Georgia Spadaro
Stichting de Opbouw
Ikaabee
Kamperman Adviseurs
Vitruvius Bouwkostenadvies

Kleurconcept interieur tuinvogels
De materialen van de verbouwing zijn niet alleen praktisch en betaalbaar. Ze zijn ook geïnspireerd op de naamgever van het pand en refereren naar de natuurlijke schutkleuren van de grote lijster. Omdat de bewoners meestal niet goed kunnen lezen is in het interieur doorgewerkt op het thema tuinvogels. Ze geven kleur aan routing, inrichting en stoffering.

Grote-Lijster-GIF-v3.gif
BNK896 1.jpg

© 2020 by Équipe

Pedro de Medinalaan 7

1086 XK Amsterdam [NL]

T +31 06 24142353

Equipe