2-DSC_9344.JPG

Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis

Masterplan gezonde buitenruimtes ziekenhuis

De laatste jaren hebben er al veel verbouwingen in het Elisabeth Ziekenhuis plaats gevonden, maar de buitenruimte is voor een groot deel nog gedateerd, versleten en/of onoverzichtelijk. Équipe heeft samen met Studio van Helvoirt, na een aantal intensieve en interactieve sessies met een team van chirurgen, verplegers, facilitair manager en patiënten, een masterplan opgetuigd voor de buitenruimtes; Niet alleen het voorterrein, maar ook de binnenhoven, de patio's, de terrassen en zelfs de daken. Op basis van vier pijlers -programma, patiënt, facilitair en taakstellende ambitie- is een plan ontwikkeld met als inspiratie het Brabantse landschap.

 

Allereerst wordt de presentatie vanaf de Professor Buchemlaan verbeterd. Het terrein tussen de bushalte en de hoofdingang heeft veel latent aanwezig kwaliteiten. De prachtige monumentale bomen bieden de toegevoegde waarde van groen aan de vele bezoekers. Door het zicht op de entree hier te openen, aandacht te besteden aan de hoogteverschillen en de fietsers naar een nieuwe fietsenstalling te leiden wordt een groter entreegebied gemaakt. Daarbij wordt ook de link gelegd tussen het parkeerterrein en de spoedeisende hulp (SEH). De tweede ingreep bestaat uit een loper aan de westzijde van het ziekenhuis. Deze verbindt de SEH en het ziekenhuis met de aanpalende externe voorzieningen. De strakke vorm van deze tussenstraat vormt een contrast met het slingerpad aan de andere zijde van het ziekenhuis. Hier loopt een wandelroute door een landschap dat verloopt van heide naar duinen. In de groene vingers tussen de gebouwen verandert de wat ruigere beplanting in een gecultiveerde inrichting die aansluit op wat ook in de patio’s gebeurt. Aan de noordzijde van het ziekenhuis komen de loper en het slingerpad beiden uit op een parkachtige plek om te pauzeren en op adem te komen. De loper en het slingerpad verbinden ook de noord en de zuidingangen van het ziekenhuis buitenom met elkaar. Zeker met het oog op de ontwikkelingen aan de Kempenbaan en het Leypark biedt deze koppeling kansen.

 

Als pilot van de herinrichting zijn 3 patio's opnieuw ontworpen en uitgevoerd. Geïnspireerd op de tuinkarakters van Grahn wordt in elke tuin op eigen wijze gereageerd op de werkplekken, onderzoeksruimtes en patiëntenkamers eromheen. Het effect van de nieuwe tuinen op patiënten wordt binnen het project Koplopers Groene en Gezonde Ziekenhuis gemeten in een onderzoek door het VUmc.

Met name de transformatie van de patio met het kunstwerk is spectaculair. Waar voorheen alleen een grasveld met een onduidelijke staalconstructie was, reageert de nieuwe tuin op het hangende kunstwerk. De stokken vormen nu groene en bloeiende kringen als druppels op een strak wateroppervlak.

HEALING
GROENDAK
ONTWERPSPEL
PARTICIPATIE
projecttitel:
Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis
Masterplan gezonde buitenruimtes ziekenhuis
adres:
opdrachtgever:
stedenbouwkundige en landschapsontwerp:
projectontwerp:
team:
functie:
ontwerp en uitvoering:
fotografie:
Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg
Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis
Équipe i.s.m. Studio van Helvoirt
Daniëlle Segers, Jasperina Venema
Huib van Zeijl, Ytse Jousma, Joppe van der Horst
Zorg
2013-2015
Emiel van den Berg
EQ schilderijen_Patio circles.jpg

© 2020 by Équipe

Pedro de Medinalaan 7

1086 XK Amsterdam [NL]

T +31 06 24142353

Equipe