top of page
Ecuplein - Perspective 2 LR.jpg

Ecuplein

van plein naar pocketpark

Bij de start van de vernieuwing van het Ecuplein in Amsterdam - Nieuw West heeft Équipe op een interactieve manier info opgehaald in de buurt. We daagden buurtbewoners en ondernemers uit met 3 extreme scenario's: een plein om te bewegen, een educatief plein en een groene oase. Vervolgens vroegen we iedere bewoner hun eigen plein te bouwen met kinetisch zand. Conclusie is dat het huidige Ecuplein vooral desolaat en leeg is en er vaak geklaagd wordt over zwerfafval en geluidsoverlast. Omsloten door De Alpen, de tramlijn en de parkeergarage is het plein afgesloten van de woonbuurten en de winkels in De Dukaat. De steeds terugkerende wens is meer groen. Daarom wordt met het ontwerp ingezet op een Ecupark, een pocketpark voor de wijk met een overzichtelijk buurtplein dat nog steeds geschikt is voor kleine evenementen. 

 

Daar waar ooit het doortrekken van tram 2 bedacht was, wordt nu de verbinding met de wijk gemaakt.  De Valutaboulevard wordt daartoe ruimtelijk doorgetrokken. Een rond plein vormt het gewricht tussen de Dukaat, de Valutaboulevard en de Pesetalaan. Hier komen alle buurtroutes samen. De rest van het bestaande asfalt wordt veranderd in een licht glooiend park. Met veel groen wordt het geluidsabsorberend en rainproof. De bestaande eenzijdige beplanting wordt vervangen door nieuwe, bloeiende beplanting met aandacht voor biodiversiteit, behoud van bestaande bomen en een grote gelaagdheid. De bestaande dennen blijven behouden en worden deels verplant. Ze worden aangevuld met bomen die aansluiten op de bestaande bomen in de wijk, die tegenover de dichte dennen juist een lichtdoorlatend bladerdak geven of die een mooie herfstkleur hebben. Onder de bomen glooien vaste planten met heestergroepen en grasvlakken met een bloemenmengsel.  

 

Het groen wordt langs de paden ingesloten door verhoogde betonelementen die het makkelijk maken voor oudere passanten om even uit te rusten. Het nieuwe Ecuplein vormt nu een geborgen groene plek die uitnodigt om te verblijven. Hierin krijgt het bestaande kunstwerk van Marinus van de Boezem een nieuwe plek in de hoofdas en er is ruimte gereserveerd voor een klein horeca paviljoen en een educatieve tuin. Ook komt er een speelplek voorzien van een valondergrond en met boomstamachtige speelelementen. Tot slot vormt een lange slinger van boomstammen in verschillende hoogtes een mooie aanleiding tot spelen en bewegen.  

maquette zandbak

ideeën ophalen

extreme scenarios

Paul Kok en Liesbeth Timmermans - projectmanagers Pleinenaanpak Gemeente Amsterdam

“Equipe doet altijd een stap extra, zowel in haar ontwerp als in de samenwerking. Ze schakelen snel, zijn energiek , betrokken en consciëntieus”

GIF-v05.gif
29_participatieproces.png
PARTICIPATIE
28_ontwerpspel.png
ONTWERPSPEL
natuur_Artboard 14.png
NATUUR
25_groendak.png
GROENDAK
23_waterretentie.png
13_reuse.png
WATERRETENTIE
HERGEBRUIK
projecttitel:
adres:
opdrachtgever:
ontwerp:
team:
functie:

ontwerp:

uitvoering:
Ecuplein van plein naar pocketpark
Ecuplein 1060RN Amsterdam
Gemeente Amsterdam
Équipe
Daniëlle Segers, Huib van Zeijl, Giorgia Spadaro, Lauren Mills, Sebastian Nitu
openbare ruimte

2018-2019

2021

section C1-GS wix.jpg
bottom of page