Woning Willem III Bunnik

c’est le lieu qui compte

De opdrachtgevers vielen voor de droomlocatie: op de grens van Bunnik, aande Kromme Rijn en met uitzicht op de golfbaan. Maar een prachtige locatie betekent nog geen dito huis. Een dichte, jaren zestig schoenendoos met simpele plattegrond is alles wat er stond. Ze vroegen Équipe deze bungalow te transformeren naar een levensloopbestendige, lichte, moderne woning waarin de kracht van de prachtige locatie geheel tot zijn recht komt.

 

De gedateerde bungalow deed vrijwel niets met zijn omgeving en het perceel nodigde niet uit tot buitenleven. De eenvoudige plattegrond was wel doelmatig met ruimtes die een goede basis vormden voor vernieuwing. Na-isolatie en overstekken konden met kunst- en vliegwerk binnen het bestemmingsplan gerealiseerd worden. Maar helaas bleek tijdens het verbouwingsproces de conditie van wanden en dak zo slecht dat ze noodgedwongen werden vervangen. Daarom werden prefab, geïsoleerde metal-frame-elementen uitgedacht zonder het al vergunde architectonisch ontwerp te veranderen.

 

Het ranke U-profiel omkadert in één resolute lijn de dakrand en werkt bij de nieuwe overstekken constructief mee. Verticale, houten latten hangen als een gordijn onder dit staalprofiel voor dichte gevels en delen van ramen langs. Waar de gevel van deze lijn naar binnen toe keert is deze gestuukt. Alle oorspronkelijke borstweringen zijn weggehaald en de woonkamer heeft grote glazen schuifpuien om maximaal te profiteren van de tuin aan het water. In de centrale gang is een langgerekte lichtstraat toegevoegd die nog eens extra daglicht toelaat in het hart van de woning.

 

In de Nederlandse huizenmarkt geeft de locatie de doorslag. Torenhoge prijzen worden gevraagd terwijl het merendeel van die bestaande woningvoorraad zich bouwfysisch totaal niet kan meten met de nieuwe generatie duurzame, energieneutrale woningen. Onder andere door een meedenkende aannemer, zelfwerkzaamheid van de opdrachtgevers en gefaseerde installatietechnische uitvoering is hier binnen een strak budget gewerkt. De getransformeerde woning kan nu de vergelijking met nieuwbouw doorstaan en sorteert het als eco-hybride voor op de toekomst.

PREFAB
METALFRAME
DAGLICHT
BOUWTEAM +
projecttitel:
adres:
opdrachtgever:

functie:

oorspronkelijk bouwjaar:

onderzoek & ontwerp:

start bouw:

oplevering bouw:

projectarchitecten:

medewerkers:

aannemer:

constructeur:

fotografie:

Woning Willem III Bunnik
c’est le lieu qui compte
Koning Willem III str. 5 Bunnik [NL]
particulier

woning

1967

2015 - 2018

juli 2016

april 2019 (inclusief interieur, bijgebouw en tuin)
Huib van Zeijl

Daniëlle Segers

Elka Bouw

Spiljard Ingenieursbureau

Tim Van de Velde

© 2020 by Équipe

Pedro de Medinalaan 7

1086 XK Amsterdam [NL]

T +31 06 24142353

Equipe